Денес, 5 декември, светот го слави Светскиот ден на турското кафе, пијалак што е длабоко вкоренет во културното наследство на Турција и пошироко. Овој ден не само што ја одбележува долгата историја на турското кафе, туку и ја истакнува неговата улога како симбол на гостопримство, пријателство и заедништво.
Во 2013 година, културата на правење и консумирање турско кафе беше вклучена во Репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на УНЕСКО, признавајќи го неговото значење не само за Турција, туку и за светот. Процесот на подготовка е уникатен – висококвалитетни зрна кафе, најчесто од Бразил и Централна Америка, се печат полека и се мелат многу фино, создавајќи богат и ароматичен пијалак.
Турското кафе се служи во мали шолји со чаша вода, при што самото сервирање претставува гест на гостопримство. Пиењето кафе е честа практика на празници, веридби и разни свечености, а читањето на талогот е дел од традицијата што додава магична димензија на овој пијалак.
Историските корени на турското кафе датираат од 1543 година, кога Оздемир Паша, валија на Јемен, го донел во Истанбул. Благодарение на трговците и дипломатите, овој пијалак брзо се проширил низ Европа, станувајќи еден од најпопуларните видови кафе во светот, заедно со еспресото.
Според Универзитетот Ајдан во Истанбул, потрошувачката на турско кафе во Турција значително пораснала. Во 2011 година, просечната годишна потрошувачка по лице изнесувала 350 грама, додека во 2021 година достигнала 1,1 килограм. Овој раст ја покажува трајната љубов кон традиционалниот пијалак и неговото место во модерното општество.
Светскиот ден на турското кафе е потсетник на важноста на традицијата и културното наследство што се пренесува од генерација на генерација, носејќи со себе дух на заедништво и топлина.