Skip to main content
Магазин

Зошто медот никогаш не се расипува?

17/07/2025  20:19

Во свет каде што речиси секоја храна има ограничен рок на траење, постои еден исклучок кој ги збунува и фасцинира научниците и љубителите на здрава исхрана: медот. Оваа златна супстанца може да преживее со години, па дури и децении, без да се расипе — дури и кога е складирана во обична тегла во кујнски шкаф.

Иако може да кристализира и да стане густ и зрнест, медот ретко се расипува. Неговата долготрајна стабилност не е случајност, туку резултат на совршено балансиран хемиски состав и уникатен природен процес на производство од страна на медоносните пчели.

Медот – природен антимикробен шампион

Повеќето микроби како бактерии и мувли опстојуваат во влажни услови со умерена температура, блага pH вредност и пристап до кислород. Затоа, дури и малку загадување со валкана лажица може да расипе тегла со џем, путер или друг производ.

Но, медот создава непријателска средина за овие микроорганизми. Зошто?

  1. Малку вода: Кога пчелите собираат нектар, тој е првично воден. Но, со помош на мафтање со крилјата и ензими, тие ја намалуваат влагата до само 15–18%.
  2. Висока концентрација на шеќер: Со толку малку вода и толку многу шеќер, микробите не можат да преживеат.
  3. Кисела средина: Пчелите додаваат ензими кои ја зголемуваат киселоста, што дополнително го оневозможува растот на бактериите и габите.
  4. Малку кислород: Кога медот е затворен во тегла, пристапот до кислород е ограничен – уште еден удар за микроорганизмите.

Што се случува кога ќе се отвори теглата?

Се разбира, медот не е целосно неуништив. Кога еднаш ќе се отвори, површината доаѓа во контакт со воздухот, а внесувањето на влажна или валкана лажица може да внесе бактерии и влага. Затоа е важно секогаш да се користи сува и чиста лажица.

Но, дури и ако нешто тргне наопаку – медот има уште една тајна: од него може да се направи медовина, природен ферментиран пијалак кој постои со милениуми.

Заклучок: медот е природен конзерванс

Во основа, медот претставува совршен пример на природна храна што самата себе се штити од расипување. Благодарение на ниската активност на водата, високиот шеќерен состав и киселата средина, тој претставува една од ретките намирници што буквално може да трае со векови – ако е правилно складиран.

Па следниот пат кога ќе посегнете по тегла мед, сетете се: не само што е сладок, туку е и едно од најиздржливите природни богатства што ни ги дала природата.