Skip to main content
Живот

Знак на лушпата дека јајцето е расипано

06/06/2025  18:25

Јајцата се чест избор за брз појадок бидејќи нема погрешен начин да ги подготвите. Можете да ги сварите, испржите или да направите кајгана – вкусот ќе биде одличен во секој случај.

Јајцата содржат висококвалитетни протеини, а имаат ниска калорична вредност. Сепак, она што често нè мачи при купувањето е како да ги избереме најдобрите.

Ги земаме оние што се „убави за око“, додека јајцата со испакнатини и точки на лушпата генерално се избегнуваат. Експертите ја разјаснија дилемата зошто некои јајца изгледаат така и дали се безбедни за консумирање.

„Овие темни точки се формираат на почетокот на процесот, додека јајцето сè уште ‘патува’ низ кокошката. За време на ова патување, јајцето се врти и, ако ова се случи премногу бавно, може да заврши со точки. Нерамната лушпа од јајце се формира и за време на овој процес“, тврдат тие.

Дали е безбедно да се јадат такви јајца? Краткиот одговор е – да.

Најважниот фактор кога станува збор за безбедноста на јајцата е начинот на кој ги подготвувате. Јајцата можe да содржат бактерија салмонела, што е втора најчеста причина за труење со храна во Соединетите Американски Држави. Експертите предупредуваат дека црните или зелените точки на лушпата од јајцето може да укажуваат на присуство на бактеријата.

Покрај темните точки и нерамната лушпа, постојат и други знаци што може да укажат дека јајцето не е свежо или можеби е расипано. Експертите од Американската администрација за храна и лекови (FDA) посочуваат дека јајцата со пукната или леплива лушпа не се препорачуваат за употреба, бидејќи ваквите промени може да значат дека бактериите лесно навлегле во внатрешноста на јајцето. Лепливоста често е резултат на излегување на содржината, што дополнително го зголемува ризикот од контаминација.

Исто така, доколку на лушпата забележите розова, сива или зелена нијанса, тоа може да биде знак за присуство на бактерии или мувла, па таквите јајца треба да се избегнуваат. Еден од најстарите и најлесни начини за проверка на свежината на јајцето е тестот со вода. Кога ќе го ставите јајцето во чаша со ладна вода, свежото јајце ќе потоне и ќе легне на страна, додека старото или расипано јајце ќе стои исправено или ќе исплива на површината. Ова се случува затоа што со текот на времето во јајцето се зголемува воздушната комора.

Мирисот е уште еден сигурен показател за квалитетот на јајцето. Кога ќе го скршите јајцето во сад, ако почувствувате непријатен, сулфурен мирис, тоа е сигурен знак дека јајцето е расипано и треба веднаш да се фрли. Освен тоа, ако белката е премногу течна или жолчката се распаѓа, тоа може да значи дека јајцето е старо, иако не секогаш е опасно за консумирање. Сепак, свежите јајца секогаш имаат поцврста белка и жолчка.

За да се заштитите од можни бактериски инфекции, секогаш чувајте ги јајцата во фрижидер и консумирајте ги во рокот означен на пакувањето. Добрата термичка обработка, како варење или пржење, значително го намалува ризикот од инфекции со салмонела и други бактерии. Ако се сомневате во квалитетот на јајцето, најдобро е да не ризикувате и да го фрлите