
Есента е период кога имунитетот најчесто е на удар, а плодовите од смоква се вистински природен сојузник во борбата против настинките и општата слабост на организмот. И свежите и сувите смокви се исклучително корисни, но постои стар традиционален рецепт со суви смокви кој, според познавачите, буквално ќе го препороди телото.
Благотворните својства на смоквите:
- Го регулираат варењето и ја подобруваат работата на гастроинтестиналниот тракт.
- Богати се со растителни влакна кои помагаат при слабеење и детоксикација на организмот.
- Содржат калциум кој лесно се апсорбира, што ги прави одличен избор за лица со нетолеранција на лактоза.
- Калиумот од смоквите го зајакнува срцето и придонесува за подобра циркулација.
- Изобилуваат со антиоксиданти кои го подобруваат имунитетот и општото здравје.
- Ја подобруваат состојбата на кожата и го изедначуваат тенот.
- Помагаат при несоница и утринска мачнина.
Рецепт за природен лек:
Потребно е да подготвите 40 суви смокви и маслиново масло. Ставете ги смоквите во стаклена тегла и целосно прелијте ги со маслиново масло. Затворете ја теглата и оставете ја во фрижидер 40 дена.
Начин на употреба:
Секое утро, на празен желудник, изедете по една смоква натопена во маслиново масло. Овој природен лек ќе го зајакне имунитетот, ќе го подобри варењето, ќе го поддржи здравјето на срцето и ќе придонесе за целокупно подобрување на организмот.