Skip to main content
Забава

Спречете го лепењето на тестенините за време на готвењето со овие трикови

09/08/2025  20:45

Тестенините се едноставно, брзо и омилено јадење во многу домаќинства, но и покрај нивната едноставност, подготовката може да тргне наопаку. Тестенините залепени заедно или парчињата залепени на дното од тенџерето често го расипуваат уживањето во оброкот и предизвикуваат дополнителна фрустрација.

За да ги избегнете овие проблеми и секогаш да добиете совршено сварени тестенини, важно е да обрнете внимание на неколку клучни работи:

Користете доволно вода

Една од главните причини зошто тестенините се лепат заедно е тоа што ослободуваат скроб за време на готвењето. Ако нема доволно вода, скробот останува околу тестенините и предизвикува тие да се лепат заедно. Се препорачува да се користи најмалку 1 литар вода за секои 100 грама тестенини.

Не заборавајте да мешате

Мешањето за време на готвењето е најдобриот начин да се спречи лепењето на тестенините. Откако ќе ги ставите во врела вода, намалете ја топлината и мешајте повремено – особено на почетокот, но и неколку пати за време на готвењето. Ова го спречува лепењето и овозможува рамномерно готвење.

Маслото не помага за време на готвењето!

Додавањето масло во водата додека тестенините се варат нема да го спречи нивното лепење. Сепак, ако планирате да ги јадете тестенините подоцна или повторно да ги загреете, можете да ги попрскате со малку маслиново масло по готвењето за да спречите лепење.

Солта е важна за вкусот, а не за начинот на готвење

Додавањето сол во водата нема да спречи лепење на тестенините, ниту ќе го забрза процесот на готвење. Сепак, солта е важна бидејќи го подобрува вкусот на тестенините. Најдобро е да ја додадете кога водата веќе врие, но не е погрешно да го направите тоа порано.

Готвењето тестенини можеби не е комплицирано, но малите грешки можат да го уништат целиот оброк. Со овие едноставни совети, вашите тестенини ќе бидат вкусни и совршено сварени.