Skip to main content
Живот

Секој леб не дебелее: Калориски водич на видови на леб и препораки за диета

31/01/2025  18:25

Кога некој мисли на леб, веднаш го исклучува фактот дека токму лебот може да биде сојузник во диетите и во здравата исхрана. Во реалноста, ова не е секогаш точно. Лебот може да биде вклучен во нискокалорична диета, се разбира, ако го изберете вистинскиот леб. Ако целта е да изберете нискокалоричен леб, тогаш мора да ги избегнувате лебовите со бројни дополнителни состојки и полнења.

Не можеме да зборуваме едноставно за „леб“, туку за разни видови леб, бидејќи лебот денес е достапен во многу варијанти. За да ви помогнеме да дознаете малку повеќе за карактеристиките на лебот, составивме избор од различни категории на лебови и ги претставивме калориите за секој вид. Конечно, можете да откриете каков точно леб да одберете што е соодветен за вас, особено ако не сакате да конзумирате прекумерна доза на неприродни масти или адитиви.

Класични типови (во 100 грама)

Традиционален леб (бел): 264 калории

‘Ржан леб: 230 калории

Леб од цели зрна (интегрален леб): 235 калории

Селски леб: 245 калории

Црн леб: 259 калории

Леб од житарки: 250 калории

Чиабата: 272 калории

Леб со сусам: 255 калории

Леб од трици: 260 калории

Леб со афион: 265 калории

Леб од лен: 285 калории

Леб од/со сончоглед: 300 калории

Француски леб: 286 калории

Видови полнет леб

Леб со суво грозје: 288 калории

Леб со маслинки: 308 калории

Фокача: 349 калории

Леб со смокви: 350 калории

Крекери: 280 калории

Млечен леб: 366 калории

Двопек и тост

Интегрален двопек: 370 калории

Класичен тост: 415 калории

Класичен двопек: 388 калории

Шведски (сладок) леб: 400 калории

Багета (од бело брашно): 280 калории

За време на диета

Ако сакате да ослабнете добро е да преферирате леб од интегрално брашно, отколку класичен (бел) леб, зашто кога се рафинира лебот ги губи своите главни хранливи состојки, а тоа се витамините, растителните влакна и минералните соли.

Лебовите од интегрално брашно, особено ‘ржаниот леб, придонесуваат за подолга ситост од нутриционистичка гледна точка, па е најсоодветен за диетите.

При изборот на леб внимавајте на додатоците богати со липиди, во форма на сирење, сланина, ореви или други вкусни состојки – полнетиот леб има склоност да биде значително повисок во калориска вредност од традиционалниот леб.

Добро е да се знае дека тостираниот леб и двопекот, како и лебовите за сендвичи, често содржат масти што класичниот леб природно не ги содржи, како и многу адитиви и особено високо ниво на сол, што ги прави непогодни за диети.

Најдобар начин да бидете сигурни во калориите на лебот што го јадете е да го направите дома: со тоа, ќе ги знаете точно сите состојки што биле користени за подготовка и нема да има изненадувања во однос на додадени масти или адитиви.