
Кога станува збор за грицките, особено оние кои ги консумираме пред филм или за време на одмор, повеќето луѓе би рекле дека се нездрави и непожелни во секојдневната исхрана. Но, тоа не важи за пуканките.
Пуканките се една од најздравите закуски, богати со влакна и антиоксиданси, а според научни истражувања можат да помогнат и во борбата против рак. Ако се консумираат без масло или путер – за разлика од оние во кино или од микробранова печка – тие претставуваат совршена здрава ужина со малку калории.
Истражувања покажуваат дека пуканките имаат поголема концентрација на полифеноли – природни антиоксиданси кои го намалуваат воспалението – отколку одредени овошја и зеленчуци. Иако не содржат сите витамини и хранливи материи кои ги има во зеленчукот, тие сепак играат значајна улога во здравата исхрана.
Полифенолите во пуканките имаат и антиканцерогено дејство, блокирајќи ензими кои го поттикнуваат развојот на ракот, а истовремено придонесуваат за заштита од кардиоваскуларни заболувања.
Дополнително, пуканките се 100% цели зрна и содржат околу 70% од дневната препорачана доза на влакна, неопходни за правилно варење. Интересен податок е дека тие содржат и повеќе железо од сировиот спанаќ – 0,9 милиграми наспроти 0,8 милиграми во една чаша спанаќ.
Со тоа, пуканките не се само вкусна грицка, туку и вистински сојузник на здравјето – од борба против рак и срцеви болести, до подобрување на нивото на железо во организмот.