Skip to main content
Живот

Овој зеленчук може да предизвика сериозно труење, а кај нас се јаде во огромни количини

13/04/2025  17:53

Зелениот лиснат зеленчук е најважната храна во секоја диета, има многу здравствени придобивки и е незаменлив во нашата исхрана, но сепак зелената салата може да биде и најризична бидејќи лесно ги „собира“ бактериите.

Имено, американскиот „Извештаи за потрошувачи“ (Consumer Reports) неодамна објави листа на неколку најризични намирници, а она што тие го направиле е првенствено да ги анализираат податоците за потенцијалните болести кои се пренесуваат преку храна.

На прво место, како што објаснуваат, е зелениот лиснат зеленчук, поточно зелената салата, па дури и смртоносни труења се поврзуваат со свежата зелена салата и салатите спакувани во вреќи, како што најчесто се случува во супермаркетите.

Еден од изворите на нивната контаминација е водата што се користи за наводнување на полињата со зелена салата, а како што објаснуваат авторите на студијата, најголем ризик лежи во кесите со самата спакувана зелена салата, на кои пишува дека е веќе измиена, па многу луѓе воопшто не ја мијат пред да ја консумираат, што е голема грешка.

– Помеѓу 2014 и 2021 година, имаше 78 епидемии на болести кои се пренесуваат преку храна, поврзани со зеленило (најчесто зелена салата), пријавени од Центрите за контрола и превенција на болести Зелените се многу здрава храна, само треба да преземете неколку мерки на претпазливост – наведува „Извештаи за потрошувачи“, нудејќи стручни совети, бидејќи понекогаш дури и внимателното миење на листовите зелена салата не ги отстранува целосно бактериите.

Што велат нутриционистите?
– Факт е дека спакуваната салата носи малку поголеми ризици од стандардната што ќе ја најдете на маркетите, но факт е дека и таа „обична“ салата носи ризик од салмонела. Живееме брзо и тоа носи одредени ризици со себе – вели за „Жена“ нутриционистката Милка Раичевиќ.

Овие намирници носат голем ризик бидејќи се минимално обработени по берењето и се јадат сирови, па затоа внимавајте како можете да се заштитите. На крајот на краиштата, никогаш не може да се биде премногу внимателен.

– Пред сè, добро измијте ја зелената салата, дури и кога на пакувањето пишува дека не е потребно. Само погрижете се да ја измиете на чиста површина и да не дојде во допир со ништо што може да биде загадено со бактерии – нагласува Милка Раичевиќ.

– Кога бактериите како E. coli доаѓаат во контакт со зелената салата, речиси е невозможно целосно да се измие. Ова е често затоа што бактериите можат да навлезат во лисјата на зелените додека растат, кога контаминираната вода што ја земаат корените ќе се распрсне низ растението. Уште повеќе, површинските бактерии можат тврдоглаво да се залепат за лисјата.

Како да се намали ризикот од зараза
Некои експерти велат дека натопувањето на лиснато зеленило во бел оцет (или раствор од оцет и вода) околу 10 минути, а потоа миењето со вода може да помогне да се намали нивото на бактерии (иако сепак ќе добиете кисел вкус), а д-р Џејмс Е. Роџерс, директор за истражување и тестирање за безбедност на храна во „Извештаи за потрошувачи“, вели дека изложувањето на одредени температури би било паметно.

Бактериите се размножуваат на собна температура, па затоа е клучно зелената салата веднаш да се стави во фрижидер