Skip to main content
Забава

Овој чај има 50 пати повеќе витамин Ц од лимонот, само ако го подготвите на овој начин

10/01/2025  15:28

Чајот од шипка е идеален напиток кој не само што ве освежува, туку помага и во зајакнување на имунолошкиот систем, имајќи предвид дека содржи 50 пати повеќе витамин Ц од лимонот. Важно е, сепак, да се обрне внимание на начинот на подготовка.

Чајот од шипка е многу корисен за нашето тело.

Плодовите од шипинка се собираат во октомври и почетокот на ноември и се совршени за зајакнување на имунитетот.

Овие плодови се богати со витамини Ц и Б2, каротин, манган, пектин и лимонска киселина.

Чајот од шипинка е познат по тоа што помага за зајакнување на имунитетот, лекување на воспаление на бубрезите, чистење на камења и песок во бубрезите и одржување на здрави крвни садови и нормално варење. Исто така го релаксира телото и ги намалува воспалителните процеси. Едноставно кажано, тоа е вистински еликсир на здравјето!

Шипинка е растение кое содржи 50 пати повеќе витамин Ц од лимонот, но треба да се има на ум дека витаминот Ц е чувствителен на температура.

Чувајте ги вашите витамини

При подготовка на чај или правење џем од шипинка на температура над 60 степени, витаминот Ц се губи, но останатите корисни фитонутриенти кои не се чувствителни на топлина остануваат зачувани.

Чај од шипка

Измијте една лажичка шипка, исчистете ги и исечете ги на четвртинки. Зовријте 200 мл вода, па оставете да се озлади. Кога водата ќе стане млака, додадете ја подготвената шипка, поклопете и оставете да отстои околу 20 минути. По желба можете да додадете лимон или лажичка мед. Се препорачува да се пие 1-2 шолји од овој чај дневно за максимална корист.