Skip to main content
Забава

Оваа житарка ги топи маснотиите и го намалува шеќерот: Евтина е, се спрема брзо и лесно, превкусна е

26/01/2025  19:57

Доколку сакате да го стабилизирате шеќерот во крвта и да се ослободите од вишокот килограми, булгурот е намирница која треба да ја внесете во вашето мени. Тоа е зрно кое го нормализира нивото на шеќер во крвта и го промовира согорувањето на мастите поврзано со стареењето.

Булгурот е богат со влакна кои ја забавуваат апсорпцијата на глукоза во крвта и на тој начин го стабилизираат нивото на шеќер во крвта. Корисно е да се знае дека колку е потврд булгурот, толку подобро ќе го стабилизира нивото на шеќер во крвта.

Кога станува збор за слабеењето, булгурот може да ви биде сојузник бидејќи е сложен јаглехидрат кој го зголемува чувството на ситост. Доволно е да се јаде неколку пати неделно, а во продавниците оваа намирница може да се најде многу евтино.

Булгурот е богат со витамини Б, Е и К, железо, калциум, натриум, фосфор, манган, селен и антиоксиданти. Ја нормализира работата на дигестивниот тракт, го зајакнува имунолошкиот систем и благотворно делува на нервниот систем.

Потекнува од Блискиот Исток, а потекнува од пченицата која по потекло е од Месопотамија и се одгледува околу 12 илјади години. Оваа пченица првично се користела за производство на леб, а пред околу четири илјади години започнало и производството на булгур.

Денес оваа храна е карактеристична за Блискиот Исток и за медитеранскиот регион, а често се користи во Индија, Пакистан, Ерменија, Либан, но и во Кипар и Саудиска Арабија. Честа состојка е во салатите, се јаде и како додаток на месо или риба, или како самостоен оброк.

Булгурот може да се приготвува на различни начини, а на почетокот се потопува во топла вода околу 20 минути. Може да се вари и директно додека не омекнат гранулите, а ако варите булгур, варете го во врела вода – две чаши врела вода на една шолја булгур. Гответе на тивок оган 10 до 15 минути, повремено мешајќи.

Времето на готвење зависи и од самиот булгур – ситно мелениот булгур прелијте го со врела вода и оставете го да отстои 10 минути. Средно грубиот булгур варете го околу 12 минути, а грубиот булгур околу 15 минути. Исто така, внимавајте да не додадете премногу вода за да не се превари булгурот и омекне.