
Започна велигденскиот пост , време кога се воздржуваме од мрсна храна, пијалок, но и од постапки и мисли. Многу луѓе почнуваат да се навикнуваат на различен вид на храна во деновите пред почетокот на постот, а за некои е малку потешко, бидејќи е навистина незгодно, па дури и невозможно, да се најде замена за некоја храна. Меѓутоа, кога станува збор за јајца, многу е лесно да се најде замена.
Тоа е аквафаба .
Што е аквафаба?
Aquafaba е замена за јајца која обично се прави од вода од наут, иако некои луѓе користат и вода во која се вареле други мешунки, пишува „ WEB MD “. Aquafaba не е само здрава алтернатива за јајцата, туку е погодна и за вегани.
Aquafaba беше откриена случајно и направи огромна разлика во веганската заедница. Погоден е дури и за сите луѓе кои се алергични на јајца, бидејќи наутот е здрав, содржи протеини и влакна кои не се пренесуваат, а може да се најдат во одредени количини. Наутот, меѓу другото, има:
Витамин Б
Фолат
Железо
Фосфор
Здрави масти (линолеинска и олеинска киселина)
Кога ќе отворите лименка наут, сигурно веднаш ќе забележите мирис на грав, но откако ќе почнете да го користите, ќе видите дека имаат неутрален вкус. Многумина советуваат дека таа вода може да ја матите со миксер додека не добиете конзистентност на изматените белки, што дава соодветна замена.
Само три лажици вода од наут се доволни како замена за едно јајце, а ако сакате уште една белка можете да додадете уште една лажица.