
Кардиологот Карл Лави и диететичарот Елана Наткер се согласуваат дека прокељот често се занемарува, но е исклучително корисен за здравјето.
Зошто прокељот е добро за срцето?
Богат со растителни влакна
Една шолја варен прокељ содржи околу 6 грама влакна, кои помагаат во одржувањето на здравото варење, но и го намалуваат крвниот притисок – благодарение на ефектот врз цревните бактерии кои произведуваат корисни масни киселини.
Извор на витамин К
Според диететичарот Елана Наткер, витаминот К игра клучна улога во одржувањето на здрави артерии. Меѓутоа, ако пиете лекови за разредување на крвта, задолжително консултирајте се со вашиот лекар пред да го зголемите внесот.
Природни нитрати
За разлика од штетните нитрати од преработената храна, природните нитрати од зеленчукот како прокељот го стимулираат производството на азотен оксид – соединение кое ги релаксира крвните садови и ја подобрува циркулацијата.
Полн со витамин Ц
Една шолја варен прокељ го обезбедува речиси целиот дневен внес на овој антиоксиданс, кој го намалува оксидативниот стрес и го промовира здравјето на крвните садови.
Калиум за рамнотежа
Прокељот е исто така добар извор на калиум, кој помага во регулирањето на крвниот притисок, особено важно во исхраната богата со натриум.