Рибата е богата со есенцијални хранливи материи како што се омега-3 масни киселини, висококвалитетни протеини, разни витамини и минерали и може да биде одличен избор за урамнотежена исхрана. Сепак, не секој вид риба е најдобра опција за здравјето.
Нутриционистот Мишел Рутенштајн вели: „Не сите риби се исти кога станува збор за нивниот нутритивен состав, така што изборот на специфични видови може да биде покорисен за вашето здравје“
Најдобрата риба за здравјето
Лосос
“Лососот е меѓу најдобрите здрави избори на риба. Богат е со омега-3 масни киселини, масти кои го поддржуваат здравјето на срцето и мозокот, а исто така е богат со протеини”, вели нутриционистката Лора Рајт.
Истражувањата покажуваат дека потрошувачката на омега-3 масни киселини ја намалува вкупната смртност од срцеви заболувања, го намалува крвниот притисок и триглицеридите. Има и антиинфламаторни својства кои им помагаат на луѓето со артритис, пишува Fox News.
Сардина
Сардините се богати со омега-3 масни киселини (EPA и DHA), кои го помагаат здравјето на срцето и калциум, кој помага за здравјето на коските и регуларноста на отчукувањата на срцето. Освен тоа, сардините се извор на витамин Д.
Треба само да ја споменеме разликата помеѓу сардини и сардини. Свежите сардини се риби во нивната природна форма и имаат поблаг вкус и мирис. Поради нивната свежина, брзо се расипуваат и бараат ладење. Од друга страна, конзервираните сардини се сардини кои поминале низ процес на конзервирање, со што се продолжува нивниот рок на траење. Иако можеби се помасни и ја менуваат текстурата, сепак се добар извор на хранливи материи и практични се за долгорочно складирање без потреба од ладење.
Најлошата риба за вашето здравје
Ајкула
„Треба да се нагласи дека оваа риба можеби не е најздрава“, вели Рајт. Како што вели, „ајкулата има многу жива, која е невротоксин“. Бремените жени и децата треба целосно да го избегнуваат.
Туна
Туната е добар извор на витамини Б6 и Б12, кои го поддржуваат здравјето на имунолошкиот систем и нервите. Сепак, не е богат со омега-3 масни киселини и содржи високо ниво на жива. Се препорачува да се ограничи внесот на туна на еден до два пати неделно. Поради високата содржина на жива, туната не се препорачува за деца, трудници и доилки.