
Ако имате дијабетес тип 2, пиењето повеќе кафе, чај или обична вода може да го намали ризикот од прерана смрт од која било причина за околу 25%, покажа нова студија.
Сепак, студијата покажа дека консумирањето повеќе шеќерни пијалоци го зголемува ризикот од срцеви заболувања за 25% и ризикот од смрт од срцев удар или друг кардиоваскуларен настан за 29%. Истражувањата покажаа дека кардиоваскуларните заболувања се најчеста причина за смрт кај луѓето со дијабетес тип 2 .
„Одредени пијалоци се апсолутно покорисни од други, во зависност од тоа со каков вид пијалок ги споредувате“, вели авторот на студијата Ки Сун, вонреден професор по исхрана и епидемиологија на Харвардското училиште за јавно здравје Т.Х. Чан во Бостон.
„Врз основа на нашата студија, би го рангирал црното кафе, незасладениот чај и обичната вода над обезмастеното млеко, овошниот сок или вештачки засладените пијалоци“, рече тој.
Пијалоците засладени со шеќер, како што се колата, овошните сокови со висока содржина на шеќер и полномасното млеко, кое е богато со заситени масти, се познати фактори на ризик за развој на дијабетес тип 2 и предвремени кардиоваскуларни заболувања.
Студијата, објавена во среда во списанието BMJ, анализирала податоци за исхраната од речиси 15.500 возрасни лица дијагностицирани со дијабетес тип 2, кои биле дел од Студијата за здравје на медицинските сестри и Студијата за следење на здравствените професионалци во Соединетите Американски Држави.
Речиси 75% од испитаниците во овие студии биле жени со просечна возраст од 61 година. На секои две до четири години, во просек 18 години, учесничките одговарале на прашања за нивната консумација на осум различни видови пијалоци – вештачки засладени пијалоци, кафе, овошни сокови, млеко со ниска и полномасна содржина, обична вода, чај и пијалоци засладени со шеќер.
Примери за пијалоци засладени со шеќер вклучуваат кофеински газирани пијалоци, безкофеински газирани пијалоци, овошни пуншови, лимонади и други овошни пијалоци. Повеќе од еден таков пијалок дневно се сметаше за голема употреба; ниската потрошувачка беше помалку од еден засладен пијалок месечно.
Студијата дефинираше висок внес на кафе (со и без кофеин) како четири шолји дневно, чај како две шолји дневно, вода како пет чаши дневно и обезмаслено млеко како две чаши дневно. Ниска количина за кој било пијалок беше помалку од една шолја или чаша месечно.
Анализата покажа дека луѓето кои пиеле најмногу пијалоци засладени со шеќер имале 20% поголем ризик од смрт од која било причина во споредба со оние кои консумирале најмалку. Смртните случаи од кардиоваскуларни настани, како што се срцеви удари, се зголемиле за 29%, покажа студијата.
Ризикот од предвремена смрт се зголемувал за 8% со секоја дополнителна порција дневно.
Од друга страна, консумирањето големи количини кафе , чај, вода и млеко со ниска масленост е поврзано со помала смртност во споредба со консумирањето мали количини, според студијата. Имало 26% помал ризик од прерана смрт поврзан со пиењето кафе, 21% за чај, 23% за обична вода и 12% за млеко со ниска масленост.
Гледајќи конкретно на кардиоваскуларните заболувања, податоците покажаа дека поголемиот внес на кафе е поврзан со 18% помал ризик од срцеви заболувања. Пиењето обезмастено млеко ги намалува шансите за срцеви проблеми за 12%, според студијата.