Најлошо е кога дополнително ќе додадете сол во вашата храна
Истражувачите следеле повеќе од 500.000 Британци речиси една деценија и откриле дека луѓето кои редовно додаваат сол во оброците имаат 28% поголеми шанси да умрат пред да наполнат 75 години, во споредба со оние кои никогаш или ретко ја користат. Вишокот на сол го зголемува крвниот притисок, што ја зголемува веројатноста за срцев или мозочен удар.
Иако многу луѓе додаваат сол на своите оброци, експертите истакнуваат дека мнозинството сол се наоѓа во веќе подготвената храна. Прехранбените производи како инстант супи и сосови, кои често содржат големи количини натриум, може да бидат клучни фактори за прекумерната консумација на сол. Научниците од Универзитетот Тулејн откриле дека солта може да го скрати животниот век, особено кај луѓето кои редовно ја додаваат во храната.