
Кујнските крпи се еден од најкористените, но и најчесто запоставените предмети кога станува збор за одржување на хигиената во домот. Со еден потег бришеме раце, чинии или работни површини, а потоа крпата ја оставаме да се суши на столче, радијатор или кујнски елемент. Иако на прв поглед изгледа чиста, кујнската крпа може да биде вистинско жариште на бактерии и други микроорганизми.

Зошто кујнските крпи се ризични за хигиената?
Како што објаснува микробиологот Џејсон Тетро, кујнските крпи собираат:
бактерии
вируси
габи
Овие микроорганизми лесно се размножуваат бидејќи влажната крпа, на која често остануваат микроскопски остатоци од храна, е совршена средина за нивен раст. Особено опасно е ако крпата остане влажна подолго време.
Колку често треба да се перат кујнските крпи?
Фреквенцијата на перење зависи од тоа како и за што ја користите крпата:
Ако ја користите за подготовка на храна, бришење површини и чистење остатоци: перејте ја на секои неколку дена.
Ако ја користите само за сушење на раце или садови: може да ја менувате еднаш неделно (најмногу 7 дена).
Како правилно да ги перете кујнските крпи?
За максимална хигиена:
Перете ги одделно од другите алишта.
Користете топла вода и квалитетен детергент.
Додајте белило доколку материјалот дозволува, за уништување на микробите.
Сушете ги на висока температура, бидејќи тоа дополнително елиминира преостанати микроорганизми.
Совет за крај
Кујнската крпа може да изгледа чиста, но тоа не значи дека е безбедна. Честото перење и сушење на високи температури се едноставни чекори кои значително ја зголемуваат хигиенската безбедност во вашата кујна.