Skip to main content
Магазин

Дали јадете краставица и домат заедно во салата: што може да се случи со телото

16/05/2025  07:54

Краставици, домати, копар, сол и бибер по вкус, малку растително масло – едноставна, вкусна и многу популарна салата предизвикува многу контроверзии веќе неколку години.

Руската нутриционистка Алена Парецку ја објаснува тајната.

„Речиси секој прави и јаде салата од краставици и домати со зеленчук, но постојат докази дека сите можни придобивки од зеленчукот кога се мешаат во една салата можат делумно да се неутрализираат.“

Се верува дека поради составните компоненти на овој зеленчук, нивната комбинација предизвикува процеси на ферментација во желудникот и цревата. „Ова може да предизвика надуеност и иритација на дигестивниот тракт“, објаснува нутриционистот.

Доматите содржат голема количина аскорбинска киселина (витамин Ц), а краставиците го содржат ензимот аскорбиназа, кој го разградува и неутрализира витаминот.

Покрај тоа, краставиците содржат многу вода и растителни влакна, а доматите имаат многу киселини, па затоа нивната комбинирана апсорпција го оптоварува дигестивниот тракт. Кај луѓе со чувствителни црева, оваа салата може да предизвика дијареја.

Друга работа – краставиците, поради нивниот состав, формираат алкална средина, додека доматите имаат кисел состав.

Како резултат на тоа, се јавува реакција на неутрализација со намалување на активноста на тие корисни соединенија што се наоѓаат во двата вида зеленчук.