
Тирамисуто е еден од омилените десерти во светот. Сепак, ако сакате малку поинакво тирамису, дефинитивно пробајте го овој освежителен рецепт кој има вкус на портокал наместо кафе. Предноста на тирамисуто е секако тоа што не се пече, па затоа подготовката е многу едноставна.
Во рецептот се нагласува дека кремот од жолчка мора да се вари на пареа. По желба, можете да декорирате со какао во прав, рендано чоколадо или рендана кора од портокал.
Состојки:
200 грама пишкоти
200 милилитри сок од портокал
три јајца
шест лажици шеќер
една кесичка ванилин шеќер
250 грама маскарпоне
250 милилитри слатка павлака
Подготовка:
Прво доаѓа подготовката на парен крем. Ставете тенџере со вода на шпоретот за да се загрее, а во меѓувреме добро изматете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер во посебен сад. Кога водата ќе зоврие, истурете ја смесата во сад над тенџерето и нежно мешајте на тивок оган околу 15 минути. Кремот мора да биде поцврст.
Оставете го кремот од јајца да се олади, а кога ќе биде готов, продолжете со подготовката на рецептот. Цврсто изматете ја слатката павлака, потоа во друг сад изматете го маскарпонето, потоа додадете го кремот од јајца и повторно изматете. Потоа додадете го шлагот и повторно добро изматете.
Земете го садот во кој ќе ги наредите пишкотите. Потопете ја секоја пишкота во сок од портокал и наредете ги. Земете сад во кој ќе наредите ред пишкоти на дното. Потоа додадете половина од кремот и повторете го процесот со натопените пишкоти и прелијте со остатокот од кремот.