
Сосот може да изгледа како неважен додаток на оброкот, но многу популарни сосови содржат скриени шеќери што можат да ја нарушат рамнотежата на вашата исхрана и да предизвикаат воспалителни процеси во вашето тело.

Дури и мала количина може да содржи изненадувачки големи количини на додадени шеќери.
Затоа, експертите предупредуваат дека е важно да се обрне внимание на тоа што ставаме на нашиот чинија, како и што има во сосовите што ги јадеме.
Кечап со додаден шеќер
Иако може да изгледа безопасен, кечапот често содржи големи количини на додаден шеќер, што може да го наруши нивото на шеќер во крвта и да поттикне акумулација на масти, особено околу стомакот. „Повеќето брендови кечап содржат 4 грама додаден шеќер во само една лажица од производот“, вели нутриционистката Триста Бест за SheFinds. Покрај тоа, шеќерот негативно влијае и на цревната микробиота. „Исхраната богата со шеќер промовира нерамнотежа на цревните бактерии“, додава Бест.
Мајонез со висока содржина на масти
Мајонезот кој е богат со заситени масти и калории може да придонесе за зголемување на телесната тежина, воспаление и висок лош холестерол. Некои комерцијални верзии исто така содржат додадени шеќери и штетни адитиви. Нутриционистката Лиза Ричардс предупредува: „Црниот дроб, кој ги филтрира вишокот масти и токсини, може да биде оптоварен со сосови со висока содржина на масти како мајонез“. Наместо тоа, таа препорачува поприродна алтернатива: „Подобро е да се избегнува овој сос и наместо тоа да се користи авокадо, чија маст е полесна за варење и користење од страна на телото како извор на енергија“.
Сладок „барбикју“ сос
Слаткиот „барбикју“ сос често е богат со шеќер, што може да предизвика воспаление, зголемување на телесната тежина и ненадејни скокови на нивото на шеќер во крвта. Диететичарката Џеси Федер истакнува: „Една порција ‘барбикју’ сос има околу 70 калории и дури 16 грама шеќер“. Ова може негативно да влијае на метаболизмот и да го попречи губењето на тежината. Таа препорачува сос без шеќер или со намален шеќер за да се избегнат негативни здравствени ефекти.
Слатко-лут сос
Слатко-лутиот сос, иако е вкусен и популарен во азиската кујна, содржи и многу шеќер. „Тоа е вкусен, но шеќерен сос кој може да го поттикне зголемувањето на телесната тежина ако се консумира често“, предупредува нутриционистката Мери Сабат. За поздрава верзија, таа предлага да направите свој сос. „Направете си свој сос дома, контролирајќи ја количината на шеќер и користејќи поздрави замени како стевиа“, заклучи Сабат.