Прскањето масло додека се пржи храната може да биде непријатно, но и опасно. За да избегнете изгореници, валкани алишта и дополнително време за чистење на површините во кујната, дефинитивно треба да го испробате трикот со сол.
Прскањето се јавува за време на пржењето кога испарената вода од храната се меша со врелото масло. Прекумерното прскање со масло може да биде знак дека треба подобро да ги исушите тавите или зеленчукот пред пржење.
Сепак, ова е до некаде природно бидејќи пржењето е форма на дехидрација, па влагата мора да излезе некаде. Кога тоа ќе се случи, реакцијата помеѓу водата и маслото е неизбежна. Затоа солта е толку корисна.
Како апсорбер на влага, ја намалува количината на вода што доаѓа во контакт со маслото и го ограничува тоа реакционо прскање. Едноставно посипете сол на дното на тавата и ќе спречите прскање. Но, дали трикот со сол работи за длабоко пржење?
Не секое јадење бара мала количина масло. Без разлика дали правите помфрит или крцкави пилешки крилца, вреди да се запрашате дали солта сè уште може да ги издржи неколкуте инчи масло во тавата. Одговорот е не.
Држете се до овој едноставен трик за пржење со помалку масло. Наместо тоа, користете ја таканаречената техника на капење за да спречите прскање масло кога пржите храна во длабоки тави. Нежно ставете ја храната во загреаното масло, избегнувајте нагло фрлање на храната во тавата.
Можеби изгледа побезбедно, но реалноста е дека неконтролираната внесување прави повеќе штета отколку корист. Можете да користите и клешти. Дополнително, не треба да користите скапа морска сол за овој трик да биде успешен.