Тортата со кокос и лимон е идеален десерт за сите љубители на свежи и лесни торти. Неговата текстура се топи во устата, а вкусот на кокос и лимон е совршено балансиран, правејќи го овој десерт непогрешливо вкусен.
Состојки:
• 200 гр шеќер
• 2 дл слатка павлака
• 1 дл млеко
• 100 гр путер
• 170 гр брашно
130 гр кокос
• 5 јајца
• сок и рендана кора од 1 лимон
• 1 кесичка прашок за пециво
Подготовка:
1. Растопете го путерот и оставете да се излади. Во меѓувреме, измешајте ги брашното, кокосовото брашно, прашокот за пециво и ренданата кора од лимон.
2. Во длабока чинија, матете ги јајцата со шеќер додека не станат пенести и светли. Додадете го растопениот путер и продолжете да матите уште малку. Потоа, постепено додавајте ја смесата од брашно и кокос, а потоа додајте и слатка павлака, млеко и сок од лимон. Добро измешајте по секое додавање за да се добие убава хомогена смеса.
3. Подгответе го плехот со димензии 20 x 35 см. Намачкајте го со масло и посипете со малку брашно. Потоа прелете ја смесата и израмнете ја. Печете ја тортата во претходно загреана рерна на 200 степени околу 40 минути, или додека не стане златно-кафеава и тврда на допир.
4. По печењето, изладете ја тортата, а пред послужување посипете ја со шеќер во прав и кокос за дополнителен вкус и изглед.
Оваа кокосова торта со лимон ќе биде омилен десерт кој ќе го обогати секој момент. Нежниот вкус на лимон и богатата текстура на кокосот се идеално комбинирани, правејќи го овој десерт непогрешлив избор!