Тиквата е вистинска ризница на хранливи состојки, богата со вода, влакна, витамини и минерали, додека нејзините семки се извор на здрави масла, протеини и минерали.
Овој плод е одличен сојузник во борбата против задржување на вишокот вода во телото, што особено им помага на луѓето со реума и воспаленија на бубрезите. Дијабетичарите, лицата со прекумерна тежина, како и оние со проблеми со желудникот и тенкото црево, треба почесто да ја вклучуваат тиквата во исхраната.
Во 245 грама тиква има само 49 калории, а таа е богата со витамини А и Ц, калиум, бакар, манган, витамини Б2 и Е, железо, магнезиум, фосфор, цинк и фолат. Покрај тоа, тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен и алфа-каротен, кои го намалуваат ризикот од рак, го штитат видот и кожата.
Во народната медицина, семките од тиква се користат како природен лек против детски глисти и се препорачуваат за сите возрасни групи, вклучувајќи деца, бремени жени, доилки и повозрасни лица. Консумацијата на семките, особено со мед на празен стомак, придонесува за подобро здравје на простатата и општа добросостојба.
Редовното консумирање на тиква и нејзините семки е корисно за целокупното здравје и превенција од различни заболувања.