Лукот и медот се познати по своите исклучителни лековити својства, но нивниот вкус често ги одвраќа луѓето од редовно користење. Ако го направите овој ферментиран лук, не само што ќе го намалите силниот вкус и мирис, туку ќе добиете и моќно средство за борба против настинки, вируси и грип, кое истовремено го зајакнува вашиот имунолошки систем.
Како да го направите ферментираниот лук?
1. Подготовка на лукот: Најтешкиот дел е чистењето на чешнињата лук. За да го олесните процесот, секое чешне притиснете го со сплесканата страна на ножот, што ќе го направи полесно за лупење и ќе испушти малку сок.
2. Полнете ја теглата: Наполнете една половина или три четвртини од теглата со излупен лук.
3. Преливање со мед: Прелијте го лукот со мед додека не ја исполните теглата. Затворете ја добро и оставете ја на ладно и темно место.
4. Ферментација: За време на ферментацијата, која трае околу еден месец, повремено превртувајте ја теглата. Првиот знак дека процесот започнал ќе бидат малите меурчиња кои ќе се појават на површината по една недела.
Здравствени придобивки
По еден месец, лукот ќе биде многу помек и со поблаг вкус. Овој ферментиран препарат не само што ќе го олесни консумирањето на лукот, туку и ќе ги засили неговите лековити својства. Редовната употреба помага во зајакнување на имунитетот и е одличен сојузник во борбата против сезонските вируси.
Придружете му се на овој испробан народен лек и искусете ги неговите многубројни здравствени придобивки!