Лукот е еден од најпопуларните зачини ширум светот. Во Италија се користи во песто и доматни сосови. Во кинеската кујна, тој е клучна состојка во јадењата со нудли. Во Мексико, лукот е задолжителен во рецептите за бирија и варива.
Популарноста на лукот е исто така голема и во САД. Американците користат различни облици на лук, вклучувајќи толчен, мелен, во прав итн. Сечкањето свеж лук е она што професионалците би го сметале за најдобро, но за оние на кои им пречи неговиот силен мирис, постојат посоодветни опции.
Замрзнати коцки лук, лук во прав, сол со лук и тегли со мелен лук кои се подготвени за употреба и не бараат подготовка. Во супермаркетите можете да најдете и лук во гранули, кој е најмногу сличен на лукот во прав, но двата не се потполно исти.
Еве што треба да знаете за гранулираниот лук во однос на лукот во прав.
Што е лук во прав?
Лукот во прав е дехидриран лук кој е ситно измелен. Гранулите се мали, но нивниот вкус е поконцентриран од некои други видови лук. Сепак, лукот во прав не е толку интензивен како свежиот лук – ништо всушност не е.
За разлика од свежиот лук кој е исечен или мелен, лукот во прав е стабилен. Дури и откако ќе отворите шише лук во прав, може да трае со години ако се чува на ладно и суво место, на пример во херметички затворен сад за складирање храна.
Чувањето на лук во прав во фрижидер исто така може да го продолжи неговиот рок на траење.
Уште еден совет за продолжување на животниот век на вашиот лук во прав? Не го додавајте директно на храната што ја готвите на шпоретот туку секогаш употребувајте лажица. Пареата која се шири може да ја зароби влагата во лукот во прав, предизвикувајќи тој да се згрутчи и брзо да се расипе.
Што е лук во гранули?
Лукот во гранули е зачин кој е сличен на лукот во прав. Како и лукот во прав, и овој лук е направен од дехидриран лук. Така, тој е исто така стабилен и веројатно ќе трае подолго од свежо сецканиот или мелен лук. Можете да го чувате и на сличен начин – во херметички сад за складирање храна или во фрижидер.
Па која е разликата тогаш? Како што кафето има различни големини на мелење, така има и дехидрираниот лук. Лукот во гранули е крупно мелен, што му дава погруба текстура. Не е ситно сомелен како лукот во прав, па зрната лук се поголеми по големина. Неговата текстура често се споредува со пченкарно брашно или песок.
Како да користите лук во прав?
Користењето лук во прав е лесно – користете лажица со која ќе го додадете во јадењата.
Иако лукот во прав не е толку интензивен како свежиот лук, не ви треба многу за да ја завршите работата. Многу рецепти бараат само ⅛ или ¼ лажичка лук во прав.
Можете да додадете лук во прав во различни солени јадења, како што се сосови за тестенини, помфрит и печен зеленчук. Тој е исто така вкусен зачин за маринада за месо.
Како да користите лук во гранули?
Можете да го користите гранулираниот лук како и лукот во прав. Има само едно предупредување – лукот во прав има посилен вкус, па ако сакате да го замените со лук во гранули, користете околу двојно повеќе од она што го пишува во рецептот. Ако сте некој кој е чувствителен на лук, можеби ќе претпочитате лук во гранули бидејќи е помалку интензивен.
Постои уште една предност во користењето лук во гранули – помалку е склон кон грутки, па подобро се впива во тешките јадења како сосови и супи.