Skip to main content
Магазин

Не штити од појавата на канцерогени клетки и се смета за рудник на калиум и влакна

05/12/2024  16:47

Свежата тиква, позната како „роднина на дињата“, е вистински симбол на есенските и зимските месеци. Покрај тоа што носи празничен дух и богат вкус на трпезата, тиквата е и чувар на здравјето, нудејќи многубројни придобивки за организмот.

Тиквата – Рудник на Хранливи Материи

Тиквата е богата со калиум и растителни влакна, две есенцијални компоненти кои често недостигаат во исхраната на возрасните. Нејзината пулпа од темно жолта до портокалова боја изобилува со витамини, минерали и антиоксиданси, а секој дел од тиквата – од семките до кората – е искористлив, што ја прави оваа храна еколошки и здрав избор.

Подобра Дигестија и Заштита на Срцето

Високата содржина на диететски влакна ја прави тиквата одлична за поддршка на дигестивниот систем. Влакната не само што спречуваат запек, туку и го поддржуваат кардиоваскуларното здравје и го намалуваат ризикот од метаболички заболувања. Дополнително, пектинот, кој е присутен во тиквата, има пребиотичко дејство, поттикнувајќи ја растот на здравите бактерии во цревата.

Моќта на Калиумот и Бета-Каротенот

Тиквата е богата со калиум, што ја прави одличен сојузник во борбата против хипертензијата. Калиумот го намалува крвниот притисок и го намалува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, додека бета-каротенот, кој ѝ дава на тиквата нејзината препознатлива портокалова боја, се претвора во витамин А – моќен антиоксиданс кој го зајакнува имунитетот, ја подобрува видливоста и го заштитува организмот од слободните радикали.

Заштита од Канцер и Воспаленија

Високата концентрација на каротеноиди во тиквата нуди заштита од појава на канцерогени клетки. Благодарение на антиинфламаторните својства на бета-каротенот, тиквата помага во намалување на хроничните воспаленија кои можат да доведат до сериозни заболувања како дијабетес, срцеви заболувања и автоимуни нарушувања.

Тиквата – Идеален Избор за Диети и Козметика

Со својата ниска калорична вредност, тиквата е идеална за диетални режими. Покрај тоа, таа наоѓа широка примена и во козметиката, било да се користи сурова или преработена, благодарение на своите хидратантни и подмладувачки својства.

Тиквата – Природен Сојузник за Долготрајно Здравје

Консумирањето тиква не е само празничен ритуал, туку и инвестиција во здравјето. Со нејзината богата хранлива содржина и лековити својства, тиквата го зајакнува телото и духот, нудејќи ни есенско уживање кое трае преку целата зима.