Повлечен е мелениот цимет од хрватскиот пазар. Се работи за цимет кој пристига од Србија, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии Bacillus cereus.
Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr.
Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството.
Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање.
Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот.
Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата.
Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите.