Дали некогаш сте се запрашале зошто крофните имаат оној препознатлив облик со дупка во средината? Секако, многумина од нас ги уживале во овој вкусен десерт, но мало е познато за причината зад неговиот уникатен облик. Додека некои луѓе веруваат дека крофните се прават така заради практични причини, други ја поврзуваат оваа традиција со историски настани.
Една од најпознатите теории е дека дупката се појавила од чисто практични причини. Во минатото, пекарите забележале дека при пржењето на крофните, средината на тестото останува подготвена нецелосно, додека краевите се претерано препечени. За да избегнат оваа нерамномерност, тие решиле да ја отстранат средината, создавајќи дупка која овозможува рамномерно печење на тестото.
Но, исто така постои и една популарна, но посебно интересна теорија, која ја поврзува крофната со историјата на бродот „Елизабет Грегори“ од 1850-та година. Според оваа приказна, мајката на морнарот Грегори, Елизабета, му подготвувала големи количини крофни како енергетски извор додека тој управувал со кормилото на бродот. Во еден момент, таа дошла на идеја да направи тесто со дупка во средината, така што крофните можеле да се закачат на рачките од кормилото, правејќи ги секогаш достапни и блиску до него.
Некои историчари дури веруваат дека дупката ја прави крофната полесно сварлива, бидејќи ја подобрува рамномерноста на пржењето и печењето. Иако не е со сигурност потврдено која теорија е вистинита, една работа е сигурна – крофните се едни од највкусните и најпопуларните пекарски производи, без оглед дали имаат дупка или не.
Без разлика дали ја обожавате класичната крофна со дупка или пак сакате нови и креативни варијации, ова вкусно и омилено јадење секогаш ќе ги однесе сите во светот на задоволството.