Потребни состојки:
300 милилитри млеко
300 грама шеќер
100 грама чоколада за готвење
200 грама мелени ореви
200 грама мелен кекс
250 грама маргарин или путер
Пет кори обланда
Подготовка:
Млекото и шеќерот ставете го во тенџере, и варете ги на тивок оган додека смесата не зоврие. Потоа тргнете го тенџерето од огнот и додајте маргарин или путер, а потоа вратете го повторно на огнот и варете ја смесата неколку минути со постојано матење додека не се растопи путерот. Откако ќе се истопи путерот оставете ја смесата да се излади па додајте мелен кекс и ореви.
Изматете ја смесата и поделете ја на четири еднакви делови. Еден лист обланда ставете го на чинија или во тепсија и намачкајте го со една четвртина од смесата, притоа внимавајте смесата да не ја ставате на краевите за да не истекува. Првиот лист обланда покријте го со друг лист обланда и продолжете со подготовката на ист начин сè додека не ги потрошите корите – обланда.
Откако ќе завршите со подготовката потребно е обландите да ги притиснете со тежок предмет за убаво да се спојат и изладат. Пред сервирањето важно е да користите остар нож, за сечењето да биде поедноставно како и да не го расипе обликот на обландите.