Skip to main content
Магазин

Повеќето луѓе имаат недостиг од овие пет витамини

26/11/2024  22:49

Освен ако не јадеме совршено избалансирана исхрана и строго се придржуваме до неа, голема е веројатноста дека ни недостасува некој вид витамин или минерал. Лекарите споделија информации за некои вообичаени недостатоци на витамини на кои треба да обрнеме внимание и за намирниците кои треба да ги јадеме за да осигураме што подобро здравје.

Витамин C „Витаминот C учествува во синтезата на колаген, антиоксидативната заштита и имунолошката функција, ја подобрува апсорпцијата на железо и ја поддржува функцијата на митохондриите“, објаснува д-р Хајман за Vogue. Препорачува внес до 1.000 мг дневно со помош на намирници како портокали, лимони, бобичесто овошје, пиперки и брокула.

Витамин D Особено е тешко да се избегне недостиг на витамин D, особено помеѓу септември и април, кога сончевата светлина не е толку достапна. „Одржувањето на здрави нивоа е важно бидејќи витамин D овозможува апсорпција на калциум, раст на коските и имунолошка функција, а студиите го поврзаа неговиот недостиг со сезонски афективен пореметување и депресија“, истакнуваа лекарите. Најдобар начин да обезбедиме доволни нивоа на витамин D е изложување на сончева светлина, а масна риба, обогатени млечни производи, габи и јајца исто така го содржат, иако е тешко да се добие доволно само преку исхраната.

Затоа, суплементацијата е клучна. Националната здравствена служба (NHS) препорачува 600 IU дневно, но повеќето стручњаци препорачуваат значително повеќе и до 5.000 IU дневно.

Витамин B12 Луѓето кои не јадат месо, се подложни на недостиг на витамин B12. B12 е важен за здравјето на нервното ткиво, функцијата на мозокот и производството на црвени крвни зрнца. „Исто така ја поддржува синтезата на ДНК и помага во спречување на анемија. Одлични извори вклучуваат риба, месо, живина, млечни производи и јајца“, наведуваа лекарите, препорачувајќи 1.000 микрограма метилкобаламин (активна форма на B12 што може да се надополнува) дневно.

Витамин B9 Лиснато зелено зеленчук, лубеници, шпарагус, цвекло, портокали и друго цитрусно овошје се богати со витамин B9, познат и како фолна киселина. Клучен е за синтезата и поправката на ДНК, делбата на клетките и создавање на црвени крвни зрнца и игра важна улога во здравјето на мозокот и менталното благосостојба.

Витамин B3 „Витаминот B3, познат и како ниацин, учествува во поправката на ДНК, одговорите на стрес и метаболичките процеси. Помага во претворањето на хранливите материи во енергија и придонесува во регулирањето на холестеролот“. Исто така поддржува функцијата на нервниот систем и ни помага да се чувствуваме енергично и добро. Затоа треба да јадеме живина, риба, нежно месо и цели зрна.