Search

Дали витаминот А го намалува ризикот од карцином на кожата?

Витаминот А е нутритиент од круцијално значење за здрави очи, како и за убава и млада кожа. Истражувањата, исто така откриле дека овој витамин помага во спречување на нарушувања во меморијата. Меѓутоа, неодамна се покажа дека постои и поврзаност помеѓу консумирање на храна богата со витамин А и намален ризик од карцином на кожата.

Витаминот А се наоѓа во форма на ретинол во намирници од животинско потекло како што се јајца, пилешко, мисирка, црниот дроб на говедско месо, како и во форма на бета-каротин и бета-криптоксансин во намирници со растително потекло (моркови, сладок компир, тиква, брокула, кељ, спанаќ, кајсии).

Научниците, имено според податоците на 75.170 жени (стари во просек 50,4 години) и 48.400 мажи (стари во просек 54,3 години) кои се собирани во текот на 26 години, утврдиле дека лицата кои консумираат големи количини на витамин А преку својата исхарна имаат и намален ризик од карцином на кожата.

Треба да знаете
Последни објави