October 15, 2019 23:43
Магазин

Oткриено најголемото подземно живеалиште на слепи пештерски риби

Ирански и германски истражувачи го откриле најголемото во свет подземно живеалиште на слепи риби и тоа во – Иран.

Двајца ирански истражувачи, во соработка со двајца истакнати германски колеги, го пронајдоа новото живеалиште на слепи риби по две години истражување.

Тие, исто така, докажаа постоење на масивен подземен гребен под планините Загрос на запад.

Агенцијата „Мехр“ известува дека тоа е најголемото познато подземно живеалиште во светот, со минимална должина од 31 километар и максимум 162 километри.

Исто така, тоа е прво живеалиште за три вида слепи риба, а слично живеалиште досега е откриено само во Кина.

До денес, во Иран се идентификувани четири видови на слепи пештерски риби, кои се единствени и не постојат на ниедно друго место во светот.

Нови вести

Емотивна приказна за актерите од филмот “Исправи се Делфина“ кои по 20 години се сретнаа во Битола

Igor

Салма Хајек гола им се заблагодари на своите 12 милиони следбеници

Igor

Дрогериите dm ги укинуваат пласичните кеси за една употреба

Igor