February 3, 2023 14:59
Балкан

Kурти: Одам во Брисел само за конечен договор за нормализација

Косовскиот премиер Албин Курти ги информирал членовите на владата за напредокот на дијалогот со Србија, разговорите за регистарските таблички, истакнувајќи дека потпретседателот Бесник Бислими е во Брисел, па „можеби во рок од 48 часа ќе се одржи средба каде ќе се постигне договор“, пренесува РТК 2.

Тој рече дека оди во Брисел само за конечниот договор за нормализација, со заемно признавање.

Курти рече дека досега се издадени речиси 2.000 опомени, во кои се вели дека никој не ужива да биде казнет, ​​но земјата има свој Устав и закон.

Како што јави РТК, Курти ги информирал членовите на кабинетот за разговорите со претседателот на Србија и со претставникот на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел, на кои не е постигнат договор за табличките.

Според него, поканата на Борел пристигнала во петокот, заедно со придружниот текст со четири параграфи, кои на крајот требало да бидат објавени како соопштение за медиумите.

Курти посочи дека предуслов за регистарските таблички е само суспендирање на активностите на Владата на Косово, а не забрана за издавање таблички, што требало да биде обврска на Србија.