Сабота, 24 Март 2018

Месецов ќе започне летно сметање на времето, еве како тоа влијае врз луѓето

Во месец март ќе започне летно сметање на времето, што значи стрелките на часовникот ќе одат еден част напред.

 

Со поместување на часовникот се зголемува и денот ама се зголемуваат и некои ризици. Промената во летно сметање на времето е поризично за нас отколку зимското. 
Голем дел од луѓето ќе чувствуваат и други последици на навидум малата промена во биоритамот. Колку и да изгледа наивно сепак неколку истражувања ги нагласуват последиците од промената на сметањето на времето.

Оваа промена во сметање на времето прв пат како идеа се спомнува во 1784 од страна на Бенџамин Френклин со цел да се „заштеди на сончева светлина“. Всушност идеата била да се заштеди на свеќи во текот на ноќта и утрото за време на зимскиот период. Сепак оваа идеа преминала во пракса дури во 1966 година, а во нашата земја во почетокот на осумдесеттите години во минатиот век.

Повеќе срцеви напади

Во 2008 година публикувано е истражување на тим на Шведски научници кое укажува на тоа дека при пролетната промена на сметање на времето се јавува зголемување на бројот на срцеви удари за околу 5% во однос на годишниот просек. И во овој случај главен фактор за оваа појава е скратеното спиење во првата недела при пролетната промена на сметање на времето. Ненаспаноста пак, го зголемува лачењето на хормоните на стрес кои понатаму доведуваат до поголеми компликации особено кај луѓето кои веќе се ризична група за појава на срцеви удари.

Повеќе главоболка

Дневнот „биолошки часовник“ ги диктира лачењето на хормоните кои влијаат на нашето расположение, распоредот на јадење и спиење и други функции. Промената во ритамот на живот како последица на промена на времето кај овој „биолошки часовник“ не поминува незабележано. Кај некои луѓе во првите недели при промената на сметање на времето се јавуваат главоболки како најчест пример.

Повеќе губење време на интернет

Иако не е сеуште научно докажано, сепак не поминува незабележан фактот дека ненаспаноста при пролетната промена на сметање на времето резултира во намалена желба за работа и фокусираност на работата. Бесцелното „сурфање“ на интернет за време на работните часови во првиот понеделник при премин во летно сметање на времето е забележано во преку 200 градови во САД. Нормално оваа појава ја намалува продуктивноста на работното место.

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!