Сабота, 24 Март 2018

Раст на бројот на свињи во ЕУ

Вкупниот број на свињи во Европската унија минатата година порасна за два отсто на годишно ниво, на 149,5 милиони, додека нивниот број во Данска двојно го надмина бројот на жители.

Данска е единствената земја во Европската Унија каде бројот на свињи е поголем од бројот на луѓе, со оглед на фактот што на секои 100 жители доаѓаат 215 свињи, покажуваат податоците на европската служба за статистика Евростат.

Околу 40 проценти од вкупниот број на свињи во Европската Унија се наоѓаат во Шпанија и Германија, а значаен е бројот и во Франција, Данска, Холандија и Полска.

Во Холандија просекот е 70 свињи на 100 луѓе, во Шпанија 65 на 100, а во Белгија 54 свињи на 100 луѓе.

Свињите се и најголема сточарска категорија во Европа, а по нив следат говедата со популација од 89 милиони грла.

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!