Понеделник, 19 Март 2018

Грујевски и Бошковски пред Врховниот суд во Атина за жалбите за екстрадиција

Поранешниот началник во УБК Горан Грујевски и неговиот колега Никола Бошковски, денеска дојдоа на рочиште во Врховниот суд во Атина, каде ќе се одлучува по нивната жалба за одлуката за екстрадиција на судот во Солун, јави дописникот на МИА од Атина.

Минатото рочиште што беше одржано на 16 февруари, беше одложено поради краткиот период што го имале адвокатите за разгледување на предметот и затоа што не бил обезбеден преведувач на македонски јазик.

За Грујевски и Бошковски во Грција се водат три различни и меѓусебно неповрзани процеси.

Едниот е за фалсификуваните пасоши, со кои беа фатени на солунскиот аеродром, судењето по три одложувања, ќе се одржи на 17 мај годинава. Другиот случај е по поднесеното барање за азил на 29 ноември минатата година. Третиот е по македонското барање за екстрадицијата, за кој Советот на судии во Солун, на 5 јануари одлучи, Никола Бошковски и Горан Грујевски да бидат екстрадирани во Македонија, а веднаш потоа нивните адвокати поднесоа жалбата против одлуката на судот, за случајот да го разгледа Врховниот суд во Атина.

 

 

 

 

    ИЗВОР:http://fokus.mk/grujevski-i-boshkovski-pred-vrhovniot-sud-vo-atina-za-zhalbite-za-ekstraditsija/

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!