Понеделник, 19 Март 2018

Отпочнува заштитата и заживување на Аквадуктот

Отпочнува заштитата и заживување на Аквадуктот

Со директна поддршка од Владата, министерството за култура, град Скопје и општина Бутел, започнува заштитата и заживувење на Скопскиот Аквадукт. По заедничката иницијатива, овој атрактивен локалитет ќе го оствари својот културен, туристички и рекреативен потенцијал.

Последни посериозни инвестиции во геотехничките и геофизички истражувања, сондирањата и анализата на материјалите на Аквадуктот се реализирани пред неколку години, претежно со меѓународни донации, додека нашите институции беа прилично пасивни и речиси го игнорираа овој атрактивен локалитет.

 

 

akvadukt 2.jpg

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!