Понеделник, 19 Март 2018

Почина Абдилаќим Адеми-членот на ДУИ и поранешен министер за образование и наука

Почина Абдилаќим Адеми поранешниот министер за животна средина и просторно планирање и  Министер за образование и наука.

Адеми починал синоќа по тешко боледување.

Тој е роден во Шемшево, тетовско 20 декември 1969 година.

Јавноста го памети по членството во ДУИ, а беше потпретседател за спроведување на Рамковниот договор во Владата на Македонија од 2008 година.

Адеми министеруваше со министерството за животна средина и просторно планирање во периодот од 28 јули 2011 до 20 јуни 2014 година и Министер за образование и наука во периодот од 20 јуни 2014 до 16 јануари 2016 година.

Биографија:

Во 1996 година дипломирал на Политехничкиот факултет во Тирана, Албанија како инженер по металургија. Во Германија на Техничкиот Универзитет во Фрајбург стекнал обука во Институтот за градежни и стаклени материјали. Завршил и школа за млади политичари и обука за креирање политик. Од 2002 до 2006 бил пратеник во Собранието на Македонија[2] каде бил член на комисијата за Економски прашања, за финансирање и буџет, за транспор, врски и екологија и комитетот за односи меѓу заедниците. Од 2006 до 2007 бил член на Бордот на Директори во АД „ГА-МА“ во Скопје. Во периодот 2004-2006 бил асистент во Државниот Универзитет во Тетово каде предавал во предметот Анализа на градежни материјали. Член е на ДУИ од основањето во Централниот Одбор и претседател на Огранокот на ДУИ за општина Јегуновце. Женет е и татко е на еден син. Освен македонскиот и албанскиот, Адеми се служи и со италијанскиот јазик.

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!