Сабота, 24 Март 2018

ЈУНКЕР ВО МАКЕДОНИЈА

 

Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер ќе ја започне својата турнеја низ шесте земји опфатени со Стратегијата за проширување на ЕУ на 25-ти февруари.Неговата посета на земјата ќе има за цел да го претстави овој документ, кој беше објавен во вторникот во Стразбур.

“Ова е важен момент за презентирање на стратегијата, но исто така и за охрабрување на владите да ги удвојат нивните напори за постигнување на новите кратења”, рече македонскиот вицепремиер за европски прашања, Бујар Османи.
Стратегијата за проширување предвидува евентуално пристапување на некои од земјите од Западен Балкан во ЕУ до 2025 година. Засега се вели дека потенцијално првите две такви земји ќе бидат Србија и Црна Гора. Македонија треба да започне разговори следната година, наоѓајќи решение за спорот околу името со Грциј

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!