Петок, 23 Март 2018

Култура

Романот „Дожд и хартија“ од Владимир Тасиќ, добитник на НИН-овата награда за роман во 2004 година и наградата Златен сончоглед за 2004 година, деновиве излезе од печат на македонски јазик во издание на „Прозарт Медиа“. Ова е роман над чии меланхолични и потресни страници се надвива озвучената стварност на еден актуелен и контроверзен свет во кој јунаците на Тасиќ тежнеат да се ослободат од внатрешните и надворешните прогонства.

Во рамките на својата актуелна европска турнеја, во Скопје доаѓа англискиот мултиинструменталист, композитор и импровизатор Фред Фрит. Концертот во организација на „Скопски џез фестивал“ ќе се одржи во среда, во камерната сала на Македонска филхармонија со почеток во 20:00 часот.

Исклучително бавниот автор на „Game of Thrones“, односно на серијалот книги „A Song of Ice and Fire“, Џорџ Р.Р. Мартин, најави дека оваа година ќе излезе уште една книга од познатата франшиза, но тоа нема да биде долгоочекуваното шесто продолжение, „The Winds of Water“.

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!