Петок, 23 Март 2018

Евростат: Во ЕУ жените се 16 проценти послабо платени од мажите

Евростат: Во ЕУ жените се 16 проценти послабо платени од мажите

Жените во Европската Унија во 2016 година, во просек, биле за 16,2 отсто послабо платени од мажите, што значи дека во просек заработиле 84 евроценти од секое евро кое го заработил маж, објави Евростат.

Меѓу земјите-членки во 2016 година, разликите во платите се движеле во опсег од само пет отсто во Романија и Италија, до над 25 проценти во Естонија, следена од Чешка и Германија, со разлика во плати од речиси 22 проценти, покажува извештајот на Евростат, објавен по повод Меѓународниот ден на жената.

Од 2011 до 2016 година, во цела ЕУ, во просек разликите во платите се малку намалени и тоа за 0,6 процентни поени, покажува извештајот. 

 

Newsletter

Претплатете се на нашиот newsletter. Не испуштајте ниедна вест!