September 28, 2022 15:29
Економија Свет

Domino’s pizza не ги придоби Италијанците, ја затвори и последната продавница

По седум години откако започна со работа во Милано, американскиот ланец Domino’s pizza ја напушти Италија, откако не успеа да ги придобие Италијанците.

Гигантот на пазарот за брза храна ја затвори и последната од своите 29 продавници на Апенинскиот Полуостров, по борбата да се позиционира во земјата што покажа оти тешко е да се придобие нејзиното население.

Доминос пристигна во Италија во 2015 година и планираше да ги придобие граѓаните со „чисто италијански” состојки.

Плановите на компанијата да ги „намами” Италијанците со достава на пица, беа урнати од пандемијата, откако и домашните пицерии масовно се свртија кон испорака на адреса поради мерките за ограничување со цел да се спречи ширење на коронавирусот.