Search

ФАА нареди проверки на 2.600 авиони Боинг поради проблеми со маските за кислород

Американската федерална управа за авијација (ФАА) вчера соопшти дека има маски за кислород во околу 2.600 авиони Боинг прегледани поради проблеми.

ФАА соопшти дека дефектот „може да резултира со неможност да се обезбеди дополнителен кислород за патниците“.

Наредбата за инспекција доаѓа по повеќе извештаи од патници дека единиците за маски за кислород се изместиле од положбата поради „неуспех на задржување“, според ФАА.

Проблемот влијае и на постарите и на новите верзии на авионот Боинг 737. ФАА соопшти дека моментално не може да процени колку авиони се погодени од дефектот и треба да се преработат.

Боинг е под зголемен притисок да ја подобри контролата на квалитетот по инцидентот на почетокот на оваа година, кога речиси новиот Боинг 737-9 MAX управуван од Алјаска Ерлајнс го загуби приклучокот на вратата за време на искачувањето, што доведе до отворена дупка на трупот.

Треба да знаете
Последни објави