Search

Пет златни совети како да заштедите гориво

Со малку внимание и размислување додека возите, можно е да заштедите до 20 проценти на гориво.
Без разлика дали горивото е скапо или евтино, нема потреба да трошите пари, бидејќи кога ќе сфатите колку можете да заштедите, ќе бидете позадоволни. Затоа ги истражувавме клучните правила за возење што е можно поекономично. Тука нема посебна мудрост, но некои совети бараат строга дисциплина, па сите овие се фактори кои влијаат на вашата конечна потрошувачка на гориво.

Нека започне заштедата: Ако ги следите овие пет правила за заштеда на гориво, промените на цените повеќе нема да ве загрижуваат.

1. Можете да заштедите и нерви и гориво со рамномерно возење
Возењето вклучува активно следење на сообраќајот со мало сопирање и употреба на инерција на автомобилот. Исто така, важно е да се одржува растојанието помеѓу возилата, со што се избегнува сопирање и се одржува нивото на безбедност на патиштата. На брзи патишта и автопати, ако возите со брзина од 150 км / ч и повисоко, значително ја зголемувате потрошувачката на гориво, затоа претпочитајте да возите 120 км / ч со максимална брзина и да користите контрола на патувањето, што дополнително ќе ви помогне да заштедите до 5 проценти на гориво. Предвидување сообраќајни ситуации, исто така, ќе ви помогне да избегнете можни одложувања.

2. Возете со максимална брзина и одржувајте ја брзината
Менувањето брзини е едноставна акција што може да ви помогне да заштедите гориво. Кога го стартувате возилото, можете да се префрлите во втора брзина по само неколку метри. Секогаш треба да ја изберете вистинската брзина за вашето возило. Значи, се додека возилото оди без проблеми и додека нема дополнителен шум, брзината е онаква каква што треба. Се разбира, важно е секогаш да ја прилагодите брзината на условите во кои се наоѓате и да внимавате на брзината на моторот.

3. Редовно проверувајте го притисокот во гумите
Вредноста на препорачаниот притисок во гумите при целосно оптоварување се наоѓа на капачето на резервоарот за гориво. Кога ќе бидете сигурни дека вашите гуми се надуени до пишаната вредност, го намалувате отпорот на тркалање и потрошувачката на гориво. Овде можете да заштедите до 15 проценти од вкупната количина на гориво потрошено за време на возењето. Имајќи го ова на ум, кога купувате гуми, можете да ги барате оние со помал отпор на тркалање, што дополнително заштедува гориво.

4. Аеродинамиката исто така игра улога

Со намалување на отпорот на воздухот, возите поефикасно и ја намалувате потрошувачката на гориво, особено при поголеми брзини. Отстранете ги надградбите на покривот, како што се багажници, велосипеди и сл., доколку не ви се потребни за време на тоа возење. Оставањето без причина значи создавање поголем отпор на воздух и поголема потрошувачка на гориво. Исто така, не оставајте ги прозорците отворени со брзина поголема од 50 км / ч. Ова создава дополнителен отпор и повторно ја зголемува потрошувачката на гориво. Друг трик што можете да го искористите е поголемо возило. Ако забележите поголемо возило додека возите, како што се комбиња, камиони, автобуси, итн. следејќи го таквото возило на пристојна дистанца, користете го воздушниот тунел што го создава возилото пред вас, со што ќе го намалите отпорот на воздухот на вашето возило.

5. Организирајте го вашето време – заштедете на топол мотор
Ако имате многу работи што треба да ги правите секој ден и да ги правите секоја одделно, моторот на вашиот автомобил се лади помеѓу возењата. Кога е ладно, моторот троши повеќе кога се загрева. Со организирање на вашите работни места и спојување кратки делови во едно, во кое можете да ги извршите повеќето дневни задачи, ја искористувате предноста на моторот додека се загрева. Може побрзо да ја достигне оптималната работна температура, така што потрошувачката на гориво ќе биде помала.

Треба да знаете
Последни објави