Search

Европската мрежа на оператори истражува како дошло до прекин на струја на Балканот

Европската мрежа на оператори на преносни системи ЕНТСО-Е го истражува инцидентот што се случи деновиве во дел од системот за снабдување со електрична енергија во Југоисточна Европа, објавено е на страницата „ENTSO-E“.

Во соопштението се наведува дека инцидентот се случил во Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и делумно во Хрватска.

„Загрозените оператори на мрежни системи, со поддршка од соседните оператори, по речиси два часа воспоставија нормален проток на напон со цел да го намалат влијанието на проблемот врз потрошувачите“, се наведува во соопштението.

„ЕНТСО-Е“ во моментов работи на прибирање технички податоци за прекинот на струја од засегнатите оператори и во најкраток можен рок ќе објави дополнителни информации.

Во согласност со методологијата за класификација на инциденти, Комитетот за операции на системот ќе спроведе детална истрага за инцидентот во наредните недели, со поддршка од експертски тим.

Неколку градови во Република Српска, Федерацијата Босна и Херцеговина, Црна Гора, Далмација и Албанија вчера останаа без струја поради проблеми во преносната мрежа во регионот и преоптоварување на клучните интерконективни линии.

Треба да знаете
Последни објави