Search

Брнабиќ: Ненормално би било Србија да се откаже од ископувањето литиум

Претседателката на српскиот Парламент, Ана Брнабиќ, денеска во Белград изјави дека би било „ненормално“ доколку Србија се откаже од ископувањето на литиум и дека земјата има строги и високи стандарди за заштита на животната средина.

По посетата на театарот „Бошко Буха“, кој се реконструира, Брнабиќ за новинарите изјави дека ископувањето литиум е добро за Србија и дека тоа ќе го надгледуваат не само домашните институции, туку и институциите на Европската унија, невладините организации и граѓанското општество. 

„Ако сите во Лозница се против проектот Рио Тинто, зошто луѓето продавале земја? Ниту еден милиметар земја не е добиена со експропријација, сите ја продадоа земјата“, рече Брнабиќ.

Таа додаде дека не знае дали ќе има референдум за прашањето за ископување литиум во Србија и наведе дека не е до неа да ја донесе таа одлука. 

Треба да знаете
Последни објави