Search

Петровска за Локално: На СДСМ му треба претседател  кој нема да застане на таа позиција со багаж што нема да ни дозволи да одиме напред

На СДСМ му треба претседател кој нема да застане на таа позиција со багаж кој нема да ни дозволи да одиме напред. И тука некои од кандидатите не се доволно самокритични и сметаат дека шепотот на членовите не се слуша. На СДСМ пред се му треба искрен претседател, кој нема да седи и да договора непринципиелни коалиции, кој нема да тргнува со интересите на партијата, ниту со власта, ниту со штетни бизнис кругови. Па дури не ни треба ни претседател кој бил физички присутен во партијата, ама калкулирал, чекал пораз за да каже што мисли или во минатите годни, месеци неговата пасивност била пример за нелојален член а користел привелегии од партијата, вели во интервју за „Локално“ Славјанка Петровска, поранешна министерка за одбрана и актуелна кандидатка за нов лидер на партијата.

Слушам шпекулации дека двајца поранешни претседатели се активно вклучени во кампањата на двајца од кандидатите и ако е така мислам дека тоа е погрешно, затоа што со право понатаму ако некој од нив двајца биде избран ќе го носи новарот на нечија продолжена рака, вели Петровска на прашањето дали екс-претседателот Заев, после катастрофалниот пораз на претседателските и парламентарните избори, влијае на изборот за наследник на Ковачевски.

-Партијата се наоѓа во навистина чувствителен период во кој ако изборот за претседател се сведе на тоа кој од поранешните претседатели ќе има поголемо влијание, тоа само ќе не втурне во сценарио за кое власта ќе биде пресреќна да го види, истакнува поранешната министерка.

Иднината на партијата е загозена, според неа, „ако неоснованите лични амбиции и отсуството на самокритичност победат, наспроти искрениот порив да се вратиме на идеологијата и да се реорганизираме“.

-Јас не би рекла да почнуваме од почеток, затоа што така може да влеземе во замка да ги повториме грешките, а и да ги заборавиме сите оние кои пред нас допринеле за партијата. Затоа сум внимателна и велам реорганизација и враќање кон идеологијата, порача таа.

Целото интервју на Петровска за Локално

Треба да знаете
Последни објави