Search

Како да ги избркате мравките од вашиот дом?

Професионалното отстранување на мравките може да ве чини многу, но има и неколку поевтини решенија. Крис Хатон, експерт за складирање споделува три трикови за да го ослободите вашиот дом од овие штетници, пишува „Сан“.

Оцет
Оцетот е одлично решение за чистење и иако може да се користи за отстранување бигор и чистење на прозорците, може да се користи и за спречување на штетници – вклучувајќи ги и мравките.

„Прскајте раствор од еднакви делови оцет и вода околу влезните точки, патеките од мравките и познатите области на зараза. Ова ги прекинува нивните миризливи патеки и ги одвраќа мравките да се вратат“, вели Крис.

Есенцијални масла
Одредени есенцијални масла, вклучително и масла од пеперминт, чајно дрво и цитрус, „се природни репеленти на мравки“, според Крис. Но, наместо чиста употреба на етерични масла, експертот предложува нивно мешање со вода.

Измешајте неколку капки есенцијални масла со вода и распрснете го растворот низ вашиот дом. Фокусирајте се на користење околу рамки на вратите, прозорците и отворите каде што најверојатно ќе влезат мравките.

Цимет
Истурањето мелен цимет на или околу патеките на мравките може да го наруши нивниот мирис, што може да ги спречи да влезат во домовите.

Треба да знаете
Последни објави