Search

Дневница 2100 денари – се бараат ваков тип на работници во Србија

Огласите за берачи веќе ги преплавија социјалните мрежи и локалните портали во Србија. Наоѓањето на соодветна работна сила не е лесно со години, иако тие можат да заработат добри пари за помалку од еден месец работа.

„Веќе објавивме оглас за порано да најдеме берачи за оваа сезона. Дневната плата е 4.000 динари (околу 2.100 денари), а покрај тоа имаат обезбедено и храна и сместување. Ги имаат сите услови што ги имаме јас и моите домаќини. Иако цената на малини се уште не се знае, ние не сакаме да го оставиме нашиот род на случајност. Малините мора да се оберат, а на крајот ќе видиме на што ќе бидеме, кога ќе треба да платиме се, долгогодиш“, вели одгледувач на малини од околината на Ивањица, за РИНА.

Тој уште еднаш посочува дека има се помалку луѓе кои сакаат да берат малини, иако до пред само десет години ситуацијата беше сосема поинаква и работниците не беа толку тешко да се најдат. Дел од родот го берат и домаќините, а често работниците и покрај заработката не ги исполнуваат очекувањата.

„Понекогаш се случува луѓето да почнат да берат малини како да одат на пат во природа. Воопшто не се трудат, понекогаш не берат ни 50 килограми што е минимум. Јас се исполнив по договорот и исплатата и условите, но не добив соодветна услуга за возврат. Во денешно време е многу тешко да се најдат добри берачи, тоа е факт“, додава соговорникот на порталот.

Бербата на малините започнува во јуни и трае околу еден месец, ако се земе предвид дека дневницата е околу 4.000 динари, лесно може да се дојде до заклучок дека за толку кратко време во Србија може да се заработи натпросечна плата.

Треба да знаете
Последни објави