Хронично болните мора да бидат внимателни на празничната трпеза

Празниците не тераат да се препуштиме на секакви задоволства, а едно од нив е и храната. Дури и да сме на диета, за време на празниците, горе-долу сите си дозволуваме малку да ги прекршиме правилата, па често доаѓа до прејадување, неконтролирано уништување на храната и пијалоците. И тоа не го забележува само нашиот стомак, го чувствува и кардиоваскуларниот систем, и затоа и има се повеќе болести и срцеви удари. Затоа најголемото прашање на повеќето луѓе е како да и се одолее на празничната трпеза.

Дебели, вкусни и страсни – така повеќето ги доживуваат празниците. Уживањето во храна и пијалок е една од главните карактеристики на празникот.

А кога ќе завршат празниците, треба да се санираат последиците од неумереноста. Затоа експертите предупредуваат дека за време на празниците мора да бидеме умерени и дека не смееме премногу да ги менуваме редовните навики.

-Да се ​​јаде храна со помала калориска вредност во тоа време, да се придржува до здрава храна, како овошје и зеленчук, со поголем процент на диетални влакна, интегрални житарки, месо и млечни производи со помал процент на млечни масти, велат лекарите.

За време на празниците особено внимателни мора да бидат хронично болните. Се препорачува да јадат храна со помалку масти, шеќер и сол.

Бидејќи овие намирници може да доведат до зголемување на крвниот притисок, до проблеми со срцето, до нарушување на регулацијата на шеќерот во крвта, а се јавуваат и проблеми поврзани со органите за варење, како што се гадење, надуеност, стомачни болки.

Најважно е да не ја запоставите физичката активност на празниците. На овој начин најлесно и најбрзо ќе го потрошиме вишокот калории.

Треба да знаете
Последни објави