Search

Намалувањето на внесот на сол за 1 лажичка има ист ефект како и земањето лекови за крвен притисок

Една нова студија сугерира дека намалувањето на внесот на сол за 1 лажичка дневно го има истиот ефект како и земањето лекови за намалување на крвниот притисок.

Во студијата, објавена во списанието на Американското медицинско здружение, истражувачите од Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт, Нортвестерн Медицин и Универзитетот во Алабама го испитувале внесот на сол и крвниот притисок на 213 лица на возраст од 50 до 75 години во текот на три недели.

За првата недела, истражувачите го мереле крвниот притисок на учесниците додека биле на нивната нормална исхрана. Втората недела го измериле додека биле на ихрана богата со натриум. Потоа, последната недела го мереле нивниот крвен притисок додека поединците биле на исхран со ниска содржина на натриум.

По завршувањето на студијата, главниот истражувач д-р Норина Ален, професор по превентивна медицина на Медицинскиот факултет Фајнберг на северозападниот универзитет, во соопштение за печатот рече дека откриле дека 70% до 75% од поединците забележале намалување на нивниот крвен притисок. без разлика дали веќе биле на лекови.

„Претходно не знаевме дали луѓето кои веќе земаат лекови за крвен притисок можат повеќе да го намалат крвниот притисок со намалување на натриумот“, напиша Ален.

„Ова ја зајакнува важноста на намалувањето на внесот на натриум во исхраната за да помогне во контролата на крвниот притисок, дури и кај поединци кои земаат лекови за хипертензија“, додаде таа.

Во студијата, исто така, беше откриено дека крвниот притисок на учесниците паднал една недела откако следеле ирана со ниска содржина на натриум. Таа напиша: „Особено е возбудливо што производите што ги користевме во исхраната со ниска натриум се генерално достапни, така што луѓето имаат вистинска можност да го подобрат своето здравје преку подобрување на нивната исхрана на овој начин“.

За време на диетата со малку натриум, учесниците го намалија внесот на сол за околу 1 лажичка дневно. Според Ashchi Heart & Vascular Center, 1 лажичка сол е еднаква на 2.300 mg натриум.

„Повеќето средовечни и постари лица консумираат исхрана која е многу богата со натриум“, рече д-р Дипак Гупта, вонреден професор по медицина на VUMC и главен истражувач, во изјава за Фокс њуз дигитал.

Тој додаде: „Големината на намалувањето на крвниот притисок со исхрана со ниско ниво на натриум беше слична кај лицата со нормален крвен притисок, контролирана хипертензија, нетретирана хипертензија и неконтролирана хипертензија.

Според Центрите за контрола на болести, многу луѓе треба да земаат лекови за да го одржат крвниот притисок на здрави нивоа. Високиот крвен притисок може да ги зголеми шансите на лицето да развие срцеви заболувања или да има срцев или мозочен удар.

Треба да знаете
Последни објави